Leren van andere sectoren 6: focus je aandacht

Waarmee leren wij als IT-beheer van andere sectoren? Tot eind oktober deel ik elke dinsdag een post om jouw kennis te verbreden. Deze week het optimaliseren van prestaties door concentratie via theorie van de Duitse sportpsycholoog Eberspächer over aandachtscirkels.

Zelf speelde ik meer dan 20 jaar op amateurniveau fanatiek handbal en trainde / coachte diverse teams. Klik hier (Bron A, ‘The Rules of Handball’ op YouTube, 3m56s) wanneer handbal onbekend is. Een serieuze insteek met veel fysieke training waarbij het uitgesproken doel was gezet op het winnen van wedstrijden. Natuurlijk met belangrijke subdoelen als het verbeteren van zowel het team als jezelf en een sociaal component. Bovengemiddeld veel besteedde ik aan mentale training om effectiever te zijn ‘op het moment dat het moet’. De aandachtscirkels bleken een handig model om afleiding te herkennen en snel te corrigeren. Op YouTube staat een filmpje dat het model toelicht (Bron B: ‘Tennis: de aandachtscirkels’, 4m24s)

“Waarnemen wat er aan de hand is, de juiste beslissing nemen en die ook uitvoeren. Taakgericht werken vereist dat je je aandacht kunt richten en alles wat daarvan afleidt kunt uitbannen” (Bron C, Rico Schuijers, Concentratie)

Bij Caesar Experts werk ik samen met collega’s in een beheerteam dat soms een bedrijfskritische verstoring ontvangt. Met andere woorden: direct actie! De business geeft op dat moment aan niet verder te kunnen doordat (een deel van) het systeem eruit ligt of te traag werkt. Per direct bestaat onze taak uit kordaat ingrijpen door onze specialisten via vooraf bepaalde communicatielijnen, waar mogelijk door een oplossing of via een workaround zodat de business verder kan. Waar nodig leveren wij achteraf een Root Cause Analysis (RCA) op om te voorkomen dat het incident zichzelf in de toekomst herhaalt.

“Ken je dat gevoel dat je éen bent met je taak en de rest van de wereld er even niet toe doet? Je wordt niet afgeleid door kletsende collega’s, rammelende telefoontjes of de geur van verse koffie? Dan heb je geluk, er zijn maar weinig mensen die zich volledig af kunnen sluiten van de buitenwereld. Terwijl die staat van opperste concentratie erg gewenst is in het leven. Een goede focus levert je veel op, wat betreft efficiency, kwaliteit en werktempo.” (Bron D, Hole 18 Training en begeleiding)

Bij een bedrijfskritische verstoring is er altijd sprake van tijdsdruk en een grote impact waardoor opperste concentratie is vereist. Het werken vanuit cirkel 1 (de groene cirkel, zie afbeelding hierboven) het meest effectief is. Vraag je collega’s in zo’n situatie om cirkel 2 bij je weg te houden en zorg er zelf voor dat je vanuit cirkel 3 t/m cirkel 6 snel terugkomt in cirkel 1 om je taak zo snel als mogelijk af te ronden. Deel jij jouw ervaring?

Volgende week leren van het hotelwezen door ‘gastvrijheid’ in de schijnwerpers te plaatsen!

– Peter van Rijt (https://www.linkedin.com/in/petervanrijt/)

Bekijk alle blogs ‘leren van andere sectoren’ …

Bron A: The Rules of Handball (YouTube, 3m56s)

Bron B: Tennis: de aandachtscirkels (YouTube, 4m24s)

Bron C: Optimaliseren van prestaties door concentratie

http://www.sportenkennis.nl/artikelen/artikel/pdf/94/rico-schuijers—optimaliseren-van-prestaties-door-concentratie/

Bron D: Hoe werken de aandachtscirkels van Eberspächer

http://hole18.nl/hoe-werken-aandachtscirkels-eberspacher/


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s