Help! Nederland is 6,9 miljoen onversleutelde persoonsgegevens kwijt!

Op 1 januari 2016 is de meldplicht datalekken ingegaan waarmee een vergrootglas is ontstaan. In 2019 ontving de Autoriteit Persoonsgegevens bijna 27.000 meldingen van datalekken (bron). Het is verstandig als organisatie, werknemer of particulier extra aandacht te geven aan voorbereiding op verlies van gevoelige gegevens.

In deze blog toon ik de impact van één van de datalekken én een gemakkelijke manier je voor te bereiden om impact te verlagen.

De meldplicht datalekken houdt in dat organisaties (zowel bedrijven als overheden) direct een melding moeten doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zodra zij een ernstig datalek hebben. En soms moeten zij het datalek ook melden aan de betrokkenen (de mensen van wie de persoonsgegevens zijn gelekt).

https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/beveiliging/meldplicht-datalekken

Impact van gegevensverlies via harde schijf

Eerder vandaag (10-02-2020) stuurde Minister De Jonge een Kamerbrief over datalek Donorregister: “Minister De Jonge meldt dat bij het vernietigen van het papieren archief van het Donorregister is gebleken dat 2 externe harde schijven weg zijn. Op deze schijven staat een kopie (back-up) van alle donorformulieren met registraties en wijzigingen in het Donorregister in de periode 1998-2010.” (laatste wijziging 10-03-2020 om 15:28 uur). NOS Teletekst (pagina 115) meldde aanvullend “De gegevens zijn waarschijnlijk niet versleuteld, dus makkelijk in te zien“.

Met een impact op 6,9 miljoen Nederlanders verscheen het bericht snel op voorpagina’s van verschillende nieuwssites:

Ondanks de hoeveelheid jaarlijkse datalekken blijft zo’n lek erg vervelend.

Er is een mogelijkheid dat gegevens worden misbruikt, (in dit geval onder andere het “burgerservicenummer of administratief nummer van de basisregistratie van de gemeente“), het melden kost tijd, de communicatie kost tijd, nazorg kost tijd en er ontstaat reputatieschade. Bij de aanmelding van een datalek is het prettiger te melden dat gegevens kwijt zijn maar door versleuteling onleesbaar gemaakt.

Impact verkleinen bij verlies van harde schijf

Tegenwoordig zijn Windows 10 Pro, Enterprise en Education systemen uitgerust met het programma BitLocker. Microsoft geeft je daarmee de mogelijkheid de harde schijven van systemen te versleutelen. Na versleuteling zijn gegevens onleesbaar wanneer de harde schijf in een andere computer wordt geplaatst. Op dat moment vraagt de software om de code die bij het aanzetten werd getoond. Bewaar die code daarom op één of meerdere veilige plekken. Op mijn werk zijn collega’s in mijn team verplicht deze software te activeren zodat bij verlies of diefstal van een laptop bedrijfsgegevens onleesbaar zijn. Hoe je dat BitLocker op jouw Windows systeem activeert lees je in dit uitgebreide artikel of dit korte artikel van Microsoft. Succes!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s